Teraz jest 06 wrz 2010 03:56

Układ chłodznia 
Autor Wiadomość

Post Układ chłodznia
Czy zagrzał Wam się kiedyś silnik (2.0)?

Spotkała mnie dziś nie sympatyczna historia. Stałem w korku jakieś 15 min, upał 40 stopni, włączona klima. Po 10 min wskazówka chłodnicy doszło do 3/4 skali. Czy to normalne przy takim upale i obciążeniu?Pierwszy raz mi sie to zdarzyło. Płyn chłodniczy wymieniałem pół roku temu.

Jak włączyłem ogrzewanie i nawiew na max. to temperatur w 5 sek zeszła do normy.

22 lip 2010 19:17
Administrator

Zdjęcia: 14
Post Re: Układ chłodznia
A wentylator ci się nie włączył, czy chodził? Wskaźnik ten nie powinien się podczas pracy wogóle ruszyć, gdy tylko jest za gorąco zaraz włącza się wiatrak chłodnicy. Sprawdź wiatrak, sprawdź czy nie masz ubytku płynu chłodniczego. Ostatecznie można by było podejrzewać pompę wody - wymieniałeś rozrząd już?

23 lip 2010 07:42

Wiatrak chodzi. Rozrząd już zmieniałem ale bez pompy bo kolo w ASO stwierdził, ze z tym przebiegiem pompy sie nie wymienia.

W manualu wyczytałem, że może coś takeigo się stać jak się wjeżdża długo pod górkę, z włączoną klimą.

23 lip 2010 13:42
Administrator

Zdjęcia: 14
Cytuj:
W manualu wyczytałem, że może coś takeigo się stać jak się wjeżdża długo pod górkę, z włączoną klimą.

Nie, no to jakaś bzdura - klima jest niezależna od układu chłodzenia silnika. A ten w trakcie normalnej eksploatacji nie dopuszcza do zmian temperatury. Obserwuj, jak się powtórzy to musisz zdiagnozować. Różnymi autami jeździłem ale wskazówka temp nie zmieniała położenia podczas pracy, z wyjątkiem sytuacji gdy mi chłodnica się skończyła podczas drogi ;)

24 lip 2010 16:25

Ja bym obstawiał:

- obejrzeć chłodnicę, czy przypadkiem mocno nie zabrudzona przez robactwo i inne takie. Potrafi to nieźle obniżyć jej wydajność.
- sprawdzić termostat, czy nie blokuje się.
- zrobić test, czy przypadkiem spaliny nie przedostają się do układu chłodzenia. Dzieje się tak np. w przypadku przepuszczającej uszczelki pod głowicą. Tworzy się wtedy bąbel powietrza, który uniemożliwia odpowiedni przepływ płynu chłodniczego. Taki test powinien kosztować ok. 20-30 zł u jakiegoś mechanika. Jeśli spaliny będą w układzie chłodzenia, to miernik zmieni kolor, bo zwiększy się zawartość dwutlenku węgla.
-... yyy, nie wiem więcej ;-)

Generalnie, jeśli płyn masz świeży i uzupełniony, wiatraki, jak mówisz, działają, to qpetka powinna jeździć bez problemów nawet w większych temperaturach niż ostatnio były.

25 lip 2010 13:15