Drodzy forumowicze.
Coś się zaczyna, coś się kończy.
A powoli kończy się moja przygoda z forum w roli admina.
Co z samym forum, jeszcze nie wiemy.
Na pewno będzie działało do 11 maja 2025, kiedy to kończy się okres abonamentowy za serwer.
Później wszystko będzie zależało od tego, czy znajdzie się ktoś, kto podejmie się odpowiedzialności za jego prowadzenie i utrzymanie.
Szkoda byłoby, aby wiedza zgromadzona przez tyle lat na forum, przez tylu użytkowników US Accordów, odeszła w niebyt.
Może wśród Was znajdzie się chętny na poniesienie dalej tego "kaganka" wiedzy o naszych ulubionych samochodach.
Pozostawiam pod rozwagę, zostało jeszcze trochę czasu na decyzję.
Pozdrawiam, QuicksilveR.
Coś się zaczyna, coś się kończy.
A powoli kończy się moja przygoda z forum w roli admina.
Co z samym forum, jeszcze nie wiemy.
Na pewno będzie działało do 11 maja 2025, kiedy to kończy się okres abonamentowy za serwer.
Później wszystko będzie zależało od tego, czy znajdzie się ktoś, kto podejmie się odpowiedzialności za jego prowadzenie i utrzymanie.
Szkoda byłoby, aby wiedza zgromadzona przez tyle lat na forum, przez tylu użytkowników US Accordów, odeszła w niebyt.
Może wśród Was znajdzie się chętny na poniesienie dalej tego "kaganka" wiedzy o naszych ulubionych samochodach.
Pozostawiam pod rozwagę, zostało jeszcze trochę czasu na decyzję.
Pozdrawiam, QuicksilveR.
Civic V gen- problemy i nie tylko
- Trojan
- Loża szyderców
- Auto: S3
- silnik: 1.8T APY
Civic V gen- problemy i nie tylko
Witam ,
Mam taki 'mały' problem z Civic'iem, sprawa wygląda tak , obecnie stoi drugi dzień martwy,nie odpala nawet na sekundę i nie słychać jak się go kręci ,że ma ochotę zapalić.Ze 3 dni temu pierwszy raz zgasł zaraz po odpaleniu ale po 10 min zapalił i było dobrze,postał przez noc i też odpalił ,potem po południu przestał reagować.
Pompę słychać ,przekaźnik pompy też chodzi, bezpieczniki sprawdzone ,wszystkie sprawne ,niektóre wymieniłem na nowe bo były z jakimś nalotem.
Jak się go pokręci chwilę to czuć odrobinę paliwo w środku.Świece wykręciłem i jedna była mocniej zalana olejem ,tzn.gwint a reszta ciut mokra i czuć na nich benzynę.Uszczelki świec są nowe OEM wymienione z miesiąc temu,uszczelka dekla też.Świece(NGK) mają ok 8-9tyś km ale wyglądają na zmęczone,auto pali olej.
Aparat rozebrałem tzn.tą obudowę ,przeczyściłem papierem ściernym te bolce/styki.Niestety ten jeden główny/środkowy jest jakby pokruszony/połamany ,podejrzewam ,że na skutek zużycia.(fot niżej) A i na dolnej części aparatu było trochę oleju
Zerknijcie na foty(ciut nie wyraźne) i dajcie znać co myślicie.
Pacjent: Civic V gen EG4
silnik D15b2
rok '92
przebieg na blacie 200k km
A.. nie sprawdziłem jeszcze czy iskra jest bo byłem sam przy aucie ,może dzisiaj pod wieczór to sprawdzę.
Jak nie będzie iskry to najprawdopodobniej ten aparat
Nie próbowałem też odpalić na po pych, nie wiem czy jest sens
Mam taki 'mały' problem z Civic'iem, sprawa wygląda tak , obecnie stoi drugi dzień martwy,nie odpala nawet na sekundę i nie słychać jak się go kręci ,że ma ochotę zapalić.Ze 3 dni temu pierwszy raz zgasł zaraz po odpaleniu ale po 10 min zapalił i było dobrze,postał przez noc i też odpalił ,potem po południu przestał reagować.
Pompę słychać ,przekaźnik pompy też chodzi, bezpieczniki sprawdzone ,wszystkie sprawne ,niektóre wymieniłem na nowe bo były z jakimś nalotem.
Jak się go pokręci chwilę to czuć odrobinę paliwo w środku.Świece wykręciłem i jedna była mocniej zalana olejem ,tzn.gwint a reszta ciut mokra i czuć na nich benzynę.Uszczelki świec są nowe OEM wymienione z miesiąc temu,uszczelka dekla też.Świece(NGK) mają ok 8-9tyś km ale wyglądają na zmęczone,auto pali olej.
Aparat rozebrałem tzn.tą obudowę ,przeczyściłem papierem ściernym te bolce/styki.Niestety ten jeden główny/środkowy jest jakby pokruszony/połamany ,podejrzewam ,że na skutek zużycia.(fot niżej) A i na dolnej części aparatu było trochę oleju
Zerknijcie na foty(ciut nie wyraźne) i dajcie znać co myślicie.
Pacjent: Civic V gen EG4
silnik D15b2
rok '92
przebieg na blacie 200k km
A.. nie sprawdziłem jeszcze czy iskra jest bo byłem sam przy aucie ,może dzisiaj pod wieczór to sprawdzę.
Jak nie będzie iskry to najprawdopodobniej ten aparat
Nie próbowałem też odpalić na po pych, nie wiem czy jest sens
Re: Civic V gen- problemy
Kurde no najczęściej to winna jest kopułka w takim wypadku. W najgorszym np przestawiony rozrząd, ewentualnie przestawiony zapłon ale jak nie grzebałeś to nie powinno być problemów. Świece zalewa a brakuje iskry. Może masz kogoś kto ma taki sam silnik żeby podmienić na chwile kopułkę. Chyba nie będzie z tym dużo roboty.
- Trojan
- Loża szyderców
Nie mam opcji ,mogę tylko zamówić w PL.
Qrna ten środkowy styk jakis 'zrypany' jest, poobłamywany jakiś.
Qrna ten środkowy styk jakis 'zrypany' jest, poobłamywany jakiś.
- kbl100
- Auto: Accord cg4
- silnik: h22a
W pierwszej kolejności wymień kopułke na nową, jeżeli nic to nie da to sprawdz czy jest iskra na świecach, jężeli nie ma to szukaj używanego aparatu zapłonowego. Jeżeli kopułka jest uszkodzona i nie ma możliwości oddania iskry na jedną z czterech elektrod wtem iskra cofa się na moduł albo cewke i ją poprostu pali. Też miałem to w civicu hehe d15b2
- Trojan
- Loża szyderców
Wysłałem do gościa wiad,może mi prześle to do Francji
http://allegro.pl/kopulka-aparatu-zaplo ... 35555.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tylko tu jakieś inne nr.serii są
http://www.hondaoriginalparts.com/honda ... k_03=10862" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/kopulka-aparatu-zaplo ... 35555.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tylko tu jakieś inne nr.serii są
http://www.hondaoriginalparts.com/honda ... k_03=10862" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprawdzam teraz wg InterCars i inne są numery.
- kbl100
Mogłeś powiedzieć to zamówiłbym Ci w sklepie i wysłał
- Prywo
- Loża szyderców
- Auto: O3FL
- silnik: 1.4
a ja obstawiam cewkę, że umiera, w moim Acc 4 genie przez cały czas używania wymieniłem ze 3 szt. i u znajomych kilka.
- kbl100
http://moto.allegro.pl/honda-civic-1-3- ... 60103.html" onclick="window.open(this.href);return false;
sorry ale nie mogłem się powstrzymać haha
sorry ale nie mogłem się powstrzymać haha
A no to do Francji to raczej nie znajdziesz nikogo z podobnym silnikiem. Jak ja byłem we Francji to Hond bardzo mało. Kolega też miał w civicu 1.5 problem z aparatem. Widać słabsza część która często wysiada.