Drodzy forumowicze.
Coś się zaczyna, coś się kończy.
A powoli kończy się moja przygoda z forum w roli admina.
Co z samym forum, jeszcze nie wiemy.
Na pewno będzie działało do 11 maja 2025, kiedy to kończy się okres abonamentowy za serwer.
Później wszystko będzie zależało od tego, czy znajdzie się ktoś, kto podejmie się odpowiedzialności za jego prowadzenie i utrzymanie.
Szkoda byłoby, aby wiedza zgromadzona przez tyle lat na forum, przez tylu użytkowników US Accordów, odeszła w niebyt.
Może wśród Was znajdzie się chętny na poniesienie dalej tego "kaganka" wiedzy o naszych ulubionych samochodach.
Pozostawiam pod rozwagę, zostało jeszcze trochę czasu na decyzję.
Pozdrawiam, QuicksilveR.
Coś się zaczyna, coś się kończy.
A powoli kończy się moja przygoda z forum w roli admina.
Co z samym forum, jeszcze nie wiemy.
Na pewno będzie działało do 11 maja 2025, kiedy to kończy się okres abonamentowy za serwer.
Później wszystko będzie zależało od tego, czy znajdzie się ktoś, kto podejmie się odpowiedzialności za jego prowadzenie i utrzymanie.
Szkoda byłoby, aby wiedza zgromadzona przez tyle lat na forum, przez tylu użytkowników US Accordów, odeszła w niebyt.
Może wśród Was znajdzie się chętny na poniesienie dalej tego "kaganka" wiedzy o naszych ulubionych samochodach.
Pozostawiam pod rozwagę, zostało jeszcze trochę czasu na decyzję.
Pozdrawiam, QuicksilveR.
Accord Coupe - Rataj
Re: Accord Coupe - Rataj
Gdzie w Łodzi wymieniales dynamicznie olej w skrzyni? Bo ja też się powoli będę przymierzał i potrzebuje jakiś dobry warsztat.
Honda Accord Coupe VI CG2 2000r.,Honda Civic V 1.3 1994
- Rataj
- Auto: Accord 98-02
- silnik: 3.0 V6
Mam znajomego mechanika, który ma własny warsztat na 6 Sierpnia w Łodzi, nie znam numeru ulicy. Swoją drogą on też ma 6 gena niebieską CG2 On mi wymieniał olej.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2019 11:21 przez Rataj, łącznie zmieniany 1 raz.
ANGIELSKO-POLSKIE TŁUMACZENIE SŁOWA "ACCORD"
accord {rzecz.} - porozumienie, zgoda, uzgodnienie
to accord {czas.} - pozwalać, być w zgodzie
A to spoko, to mój sąsiad klocki już mi wymieniał A pytałem bo myślałem że miałeś wymieniany specjalną maszyną (bo trochę się waham takiej wymiany bez specjalnej maszyny)
- Rataj
Raczej nie było żadnej specjalistycznej maszyny do wymiany
Natomiast po zabiegu przetoczenia płynów ustrojowych w skrzyni, zaobserwowałem wyraźną poprawę w jej pracy, a nie to co bylo tuż po zakupie... Aż mnie bolało serce, głowa i się jechać nie chciało dalej, kiedy skrzynia zmieniała bigi, szczególnie pierwszy i drugi. A te prawie 400 km, które musiałem przejechać do domu wydawały się nie mieć końca Więc zaraz po powrocie do Łodzi oddałem auto koledze do obsługi serwisowej (między innymi po to, żeby mnie nie kusiło jeździć na starym oleju w skrzyni), poza tym auto było na niemieckich blachach i miałem jeszcze wtedy drugie auto, które zostało zastąpione przez Accorda
Teraz uważam że ze skrzynią jest ok, nie idealnie ale ok od wymiany oleju przejechałem 7000 km i jestem zadowolony.
Też się zastanawiałem nad warsztatem, który zrobi wymianę z użyciem odpowiedniej maszyny, ale przekonałem się, że można to zrobić też bez niej. Niestety porównania nie mam, ale zasada wymiany bez maszyny i z maszyną, z tego co wiem jest bardzo zbliżona Natomiast cena usługi w pakiecie ze zrobieniem innych rzeczy, które na dzień dobry były do zrobienia, była bardzo ok, więc się nie wahałem
Natomiast po zabiegu przetoczenia płynów ustrojowych w skrzyni, zaobserwowałem wyraźną poprawę w jej pracy, a nie to co bylo tuż po zakupie... Aż mnie bolało serce, głowa i się jechać nie chciało dalej, kiedy skrzynia zmieniała bigi, szczególnie pierwszy i drugi. A te prawie 400 km, które musiałem przejechać do domu wydawały się nie mieć końca Więc zaraz po powrocie do Łodzi oddałem auto koledze do obsługi serwisowej (między innymi po to, żeby mnie nie kusiło jeździć na starym oleju w skrzyni), poza tym auto było na niemieckich blachach i miałem jeszcze wtedy drugie auto, które zostało zastąpione przez Accorda
Teraz uważam że ze skrzynią jest ok, nie idealnie ale ok od wymiany oleju przejechałem 7000 km i jestem zadowolony.
Też się zastanawiałem nad warsztatem, który zrobi wymianę z użyciem odpowiedniej maszyny, ale przekonałem się, że można to zrobić też bez niej. Niestety porównania nie mam, ale zasada wymiany bez maszyny i z maszyną, z tego co wiem jest bardzo zbliżona Natomiast cena usługi w pakiecie ze zrobieniem innych rzeczy, które na dzień dobry były do zrobienia, była bardzo ok, więc się nie wahałem
Nie no Robert w porządku gość, tylko właśnie co do tej wymiany bez maszyny się wahałem (z taką maszyną to podobno 1000) ale skoro mówisz że już przejechales trochę i ok to też chyba zrobię u Roberta
- Rataj
Też coś około tej kwoty słyszałem, odnośnie wymiany z użyciem magicznej maszyny Dlatego za kilka stówek wiecęj wolałem zrobić wszystko co się dało na tamtą chwilę
A tak swoją drogą to chyba kilka razy w zeszłym jeszcze roku, spotkaliśmy się na drodze, dokładniej na Zamenhofa coś kojarzę Twojego Accorda bo wtedy zwróciłem uwagę, że masz ramki klubowe i ładne, dziwnie podobne auto do mojego chyba dobrze pamietam?
A tak swoją drogą to chyba kilka razy w zeszłym jeszcze roku, spotkaliśmy się na drodze, dokładniej na Zamenhofa coś kojarzę Twojego Accorda bo wtedy zwróciłem uwagę, że masz ramki klubowe i ładne, dziwnie podobne auto do mojego chyba dobrze pamietam?
Bardzo możliwe, mam na tylnej klapie króciutką antenę CB
- Rataj
To utwierdza mnie w przekonaniu, że się spotkaliśmy na Zamenhofa może następnym razem jak się spotkamy gdzieś w miejskim gąszczu, to będziemy mieli czas się gdzieś zatrzymać i pogadać ewentualnie może kiedyś u Roberta w warsztacie się spotkamy
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2019 11:23 przez Rataj, łącznie zmieniany 1 raz.
mops pisze:Gdzie w Łodzi wymieniales dynamicznie olej w skrzyni? Bo ja też się powoli będę przymierzał i potrzebuje jakiś dobry warsztat.
Wymiana dynamicznie zajmuję w dwie osoby jakieś 35 minut pracy w CG2, w CG4 jeszcze szybciej bo nie trzeba wyciągać akumulatora i jego podstawy. Także naprawdę to nic strasznego, pisałem już kilka razy jak to zrobić i co jest potrzebne. Do tego na YT też sporo filmów.
Pozdrawiam.
-F23A1 CG3
-J30A1 CG2 --> http://www.usaccord.pl/viewtopic.php?f=9&t=2253" onclick="window.open(this.href);return false;
-N22A1 CN1
-J30A1 CG2 --> http://www.usaccord.pl/viewtopic.php?f=9&t=2253" onclick="window.open(this.href);return false;
-N22A1 CN1