KOko Czekałem, aż do urlopu, żeby to wszystko zrobić. Poza tym mam drugie auto na w razie co.
figo O widzisz, człowiek uczy się całe życie.
"Jutro" (wtedy miały wpaść nowe foty) trochę się przeciągnęło. Ale byłem na wakacjach w Beskidach i na Słowacji. 1100km przejechane w bardzo przyjemnych warunkach. Wygłuszenie poprawiło komfort w czasie jazdy, a i muzyka brzmi przyjemniej. Średnie spalanie LPG wyniosło 10,5l/100km. Zważając, że 1/3 trasy prowadziła przez góry uważam ten wynik za bardzo dobry.
A wracając do tematu wrzucam fotki odświeżonych reflektorów i podrasowanych tylnych lamp.
Przed wakacyjnym wyjazdem pojechałem zrobić serwis klimy. Po nabiciu do pełna okazało się, że ciśnienia są za wysokie, a winny temu okazał się niesprawny jeden z wentylatorów. Napięcie na wtyczce wskazywało 12V, więc podejrzenie padło na uszkodzony wentylator. Odciągnęli trochę gazu i tak pojechałem w podróż.
Dzisiaj wyjąłem ten wentylator rozebrałem na części, posprawdzałem wszystko, pomierzyłem miernikiem. Jedyne co zwróciło moją uwagę to, że przerwy na komutatorze były całe zaklejone pyłem ze szczotek. Wyczyściłem cały silnik, złożyłem w całość i podłączyłem pod wtyczkę, ale nie działał. Byłem pewien, że będzie działał. Dla pewności jeszcze raz sprawdziłem wtyczkę i znów 12V. Podłączyłem żarówkę 21W i ... nie świeci. Pod małym obciążeniem napięcie ginęło. Wszystkiemu winny okazał się przekaźnik. Jego też rozebrałem i wyczyściłem styki. Zaczął działać. Zrobiło się późno więc wentylatory założę jutro.
No i na wszelki wypadek muszę kupić nowy przekaźnik.